Befektetés napelemes rendszerbe
kte_solar
kte_solar Oldaltérkép Felhesználási feltételek www.kte.hu kte_solar kte_solar
Hasznos
Mi a különbség a napelemes és napkollektoros rendszerek között?

A napelemes rendszerek a napfényből közvetlen villamos energiát állítanak elő, míg a napkollektoros rendszerek HMV-t (használati meleg víz) vagy fűtés rásegítéshez hőenergiát. Lényeges különbség mutatkozik a felhasználhatóságnál is, ugyanis a napelemek által előállított energiát az adott időkereten belül szabadon felhasználhatjuk, míg a kollektor esetében, csak akkor, amikor épp rendelkezésre áll. Ennek magyarázata, hogy a hőenergiát nem lehet hosszú időn át tárolni, míg a villamos energiát igen. A legnagyobb probléma, hogyha akkora mennyiségű napkollektort szeretnénk beépíteni, mint amekkora már érezhető mértékben csökkenti a fűtésszámlát, a nyári időszakban, képes a rendszer túlhevítésére.

Mi a különbség a szigetüzem és a hálózat szinkron működés között?

A napelemek által előállított villamos energiát két féle képpen tudjuk tárolni:

 • Sziget üzemben:
 • Sziget üzemnek nevezzük azt az állapotot, amikor vagy nincs külső hálózat (Elmű-ÉMÁSZ, EON, EDF-DÉMÁSZ), vagy hálózattól független villamos ellátást szeretnénk kialakítani. Szigetüzemben lehetőségünk van arra, hogy alacsonyabb egyenfeszültségű berendezéseket is ellássunk (12 V, 24 V) valamint 230 V váltakozó feszültségű fogyasztókat üzemeltessünk. A megtermelt energiát akkumulátorokban tároljuk, és szigetüzemű inverterrel alakítjuk át a kívánt feszültségszintre. Tipikus felhasználási helyek: Tanyák, kieső helyek villamos ellátása.

 • Hálózat szinkron üzemben:
 • Hálózat szinkron üzemben, a napelemes rendszer párhuzamosan üzemel a hálózattal. A napelemek által megtermelt energia egy részét, vagy akár teljes egészét is el tudjuk fogyasztani. Az épp el nem fogysztopott energiátr visszatápláljuk a hálózatra, és ott egy ad-vesz mérő segítségével mérjük azt. Általában éves eloszámolási időszakot feltételezve, az időszak végén, a különbözet elszámolható.

  Napelem cella:

  A napelemek elemi alkotó részei, amelyek poly, vagy mono kristályos szilíciumból készülnek. Ezen elemek alkotják a napelemek aktív, energiatermelő egységét, amelyek a napsugárzásból villamos energiát állítanak elő.

  Napelem:

  Napelem, modul, vagy panel, ahogyan elterjedt a köztudatban, napelem cellákból építik fel. A cellák sorba és párhuzamos kapcsolásával, villamos szempontból egy egységet alakítanak ki. A panelt aluminum keret tartja, és az elejét edzett üveg borítja. A paneleket mint önálló egységeket kell tekinteni. Feldarabolása, megfúrás, vagy lefestése szigorúan tilos.

  Inverter:

  A napelemektől érkező egyenfeszültségű energiát, a kívánt feszültségű, frekvenciájú és jelalakú villamos energiává alakítja. Pl.: 230 V AC, 50 Hz. vagy 400 V AC, 50 Hz.

  Talajra telepíthető napelemes rendszer

  Talajra telepíthető napelemes rendszernek nevezzük azokat a rendszereket, ahol nem tetőre, homlokzatra, hanem talajra telepítünk. A talajba egy erős betonalapra helyezzük el a tartószerkezetet, és arra pedig napelemeket. 3 fő típusa létezik:

 • Fix telepítési szögű
 • Amikor a telepített rendszer fixen rögzített iránnyal és dőlésszöggel rendelkezik. (kép a talajra telepíthető 8-asunkról)

 • Egytengelyes, forgatós rendszer (Single axial)
 • Amikor a talajra telepíthető rendszer egy tengely mentén képes elfordulni, és követni a nap irányát.

 • Kéttengelyes, forgatós rendszer (Dual axial)
 • A talajra telepíthető rendszer kettő tengely mentén képes elfordulni, és képes a napelemek dőlésszögét és körüljárási irányát is követni.

  Lapostetőre telepíthető rendszerek

  Lapos, vagy alacsony dőlésszögű tetőre telepíthető rendszerek. Tőkesúllyal rögzíthető, megoszló terhelésként jelentkezik a tetőn, így nem kell megbontani a rétegrendeket.

  Ferdetető… / cseréptető

  Szarufához cserép alatt csatlakozik és a tető síkjától eltartja a napelemeket. Hasonló kialakítás mint a hagyományos hófogó.

  STC: (Standard Test Condition 1000 W/m2; 25 °C 1,5 AM)

  Standard teszt körülmények: besugárzás: 1000W/m2, panel hőmérséklet: 25 °C, légtömeg index: 1,5.

  MPPT: (Maximum Power Point Tracker)

  Maximum Munka Pont követés. Ez az áramkör teszi lehetővé, hogy napelemes stringekből mindenkoron a lehető legtöbb energiát tudjuk kivenni.  

  © 2019 KT-Electronic Kft.