KT-E Napenergia / Solar
KT-E Napenergia / Solar
Slide One
Slide One
previous arrow
next arrow

Hasznos tudnivalók

Mi a különbség a napelemes és napkollektoros rendszerek között?

A napelemes rendszerek a napfényből közvetlen villamos energiát állítanak elő, míg a napkollektoros rendszerek HMV-t (használati meleg víz) vagy fűtés rásegítéshez hőenergiát.

Lényeges különbség mutatkozik a felhasználhatóságnál is, ugyanis a napelemek által előállított energiát az adott időkereten belül szabadon felhasználhatjuk, míg a kollektor esetében, csak akkor, amikor épp rendelkezésre áll.
Ennek magyarázata, hogy a hőenergiát nem lehet hosszú időn át tárolni, míg a villamos energiát igen.

A legnagyobb probléma, hogyha akkora mennyiségű napkollektort szeretnénk beépíteni, mint amekkora már érezhető mértékben csökkenti a fűtésszámlát, a nyári időszakban, képes a rendszer túlhevítésére.

Mi a különbség a szigetüzem és a hálózat szinkron működés között?

A napelemek által előállított villamos energiát két féle képpen tudjuk tárolni:

 • Szigetüzemben:

Szigetüzemnek nevezzük azt az állapotot, amikor vagy nincs külső hálózat (Elmű-ÉMÁSZ, EON, EDF-DÉMÁSZ), vagy hálózattól független villamos energia ellátást szeretnénk kialakítani.
Szigetüzemben lehetőségünk van arra, hogy alacsonyabb egyenfeszültségű berendezéseket is ellássunk (12 V, 24 V), valamint 230/400 V váltakozó feszültségű fogyasztókat üzemeltessünk.
A megtermelt energiát akkumulátorokban (esetlegesen más erre alkalmas berendezésekben) tároljuk, és szigetüzemű inverterrel alakítjuk át a kívánt feszültségszintre.
Tipikus felhasználási helyek: Tanyák, kieső helyek villamos ellátása. Ideiglenes villamos energia igény kielégítése. Alacsony energia igényű berendezések üzemeltetése (LED világítás, kamerák, villanypásztorok, stb.)

 • Hálózat szinkron üzemben:

Hálózat szinkron üzemben, a napelemes rendszer párhuzamosan üzemel a közcélú villamos hálózattal. A napelemek által megtermelt energia egy részét, vagy akár teljes egészét is el tudjuk fogyasztani. Az épp el nem fogyasztott energiát visszatápláljuk a hálózatra, és ott egy ún. "ad-vesz" mérő segítségével mérjük ezt az energiát, valamint a vételezetett is. Háztartásokban, az általában éves eloszámolási időszak végén, a különbözet alapján történik az elszámolás. 

Napelem cella:

A napelemek elemi alkotó részei, amelyek alapvetően a hazánkban leggyakrabban használt kristályos technológia esetén poly, vagy mono kristályos szilíciumból készülnek. Ezen elemek alkotják a napelemek aktív, energiatermelő egységét, amelyek a napsugárzásból villamos energiát állítanak elő a fotovillamos jelenség nyomán.

Napelem:

Napelem, modul, vagy panel, ahogyan elterjedt a köztudatban, napelem cellákból épül fel. A cellák soros és párhuzamos kapcsolásával, villamos szempontból egy egységet alakítanak ki. A panelt aluminum keret tartja, és az elejét edzett üveg borítja. A paneleket mint önálló egységeket kell tekinteni. Feldarabolása, megfúrása, meghajlítása, deformálása, vagy lefestése szigorúan tilos, illetőleg az eszköz tönkremeneteléhez vezethet.

Inverter:

A napelemektől érkező egyenfeszültségű energiát, a kívánt feszültségű, frekvenciájú és jelalakú villamos energiává alakítja. Pl.: 230 V AC, 50 Hz. vagy 400 V AC, 50 Hz.

Talajra telepíthető napelemes rendszer

Talajra telepíthető napelemes rendszernek nevezzük azokat a rendszereket, ahol nem tetőre, homlokzatra, hanem talajra telepítünk. A talajba egy erős betonalapra (esetleg cölöpöléssel, talajcsavarral) helyezzük el a tartószerkezetet, és arra pedig napelemeket. 3 fő típusa létezik:

 • Fix telepítési szögű

  Amikor a telepített rendszer fixen rögzített iránnyal és dőlésszöggel rendelkezik. 
 • Egytengelyes, forgatós rendszer (Single axial)

  Amikor a talajra telepíthető rendszer egy tengely mentén képes elfordulni, és követni a nap irányát.
 • Kéttengelyes, forgatós rendszer (Dual axial)

  A talajra telepíthető rendszer kettő tengely mentén képes elfordulni, és képes a napelemek dőlésszögét és körüljárási irányát is követni.

Lapostetőre telepíthető rendszerek

Lapos, vagy alacsony dőlésszögű tetőre telepíthető rendszerek. Tőkesúllyal rögzíthető, megoszló terhelésként jelentkezik a tetőn, így nem kell megbontani a rétegrendeket.

Ferdetető / cseréptető

Az univerzális tartó sínrendszert, a fedés típusa szerint megválasztott rögzítő elemmel (pl.: cserépkampókkal) rögzítjük a tetőszerkezethez. Ebben az esetben szarufához cserép alatt csatlakozik és a tető síkjától eltartja a napelemeket (10-15cm). 
Lehetőség szerint a kialakítás olyan, hogy a tető héjalást (cserepeket) nem szükséges megbontani, módosítani. 

Alkalmazható lemez, zsindely stb boritások esetén is.

STC: (Standard Test Condition: 1000 W/m2; 25 °C 1,5 AM)

Alapértelmezett vizsgálati körülmények:

besugárzás: 1000W/M2,
cella hőmérséklet: 25 °C,
légtömeg index: 1,5

MPPT: (Maximum Power Point Tracker)

Maximum Munka Pont követés. Ez az áramkör teszi lehetővé, hogy napelemes stringekből minden időpillanatban a lehető legtöbb energiát tudjuk kivenni. 

Inverterek, töltésszabályzók fontos áramköre, napelemes alkalmazásoknál.

Irodánk

Kapcsolat

Iroda:
2040 Budaörs, Gyár u. 2. (Gábor Dénes Krt. 1100)

E-mail:
solar@kte.hu

Facebook